Skriv ut recept Skriv ut recept

En god och lättlagad svampsås som passar bra till pasta, men som blir ett bra komplement till dina grillade  revbensspjäll.
Det här behöver du till fyra personer:
3 matskedar olivolja
4 vitlöksklyftor som du skalar och skivar lövtunnt
1 dl hackad gul lök
5 dl finhackad svamp efter ditt val (champinjoner går bra det också)
3 matskedar tomatpuré
1 matsked svart olivtapenad (kan köpas färdig)
10 cl rött vin
1 matsked japansk soja
1 matsked finhackad färsk oregano
en nypa kajennpeppar
salt och peppar  efter smak
spaghetti i den mängd som aptiten säger
parmesan att riva eller hyvla
Färsk timjan eller oregano till serveringen
Så här gör du:
Värm upp lite oivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek den mjuk.
Lägg i svampen och låt det steka samman till dess att svampen börjar vätska sig. Det tar ca 8 minuter.
Tillsätt tomatpuré och tapenade. Rör samman och låt sjuda i två minuter.  Tillsätt rödvin och soja. Blanda väl och låt reducera så att det inte finns synlig vätska. Det tar ca 8 minuter. Tillsätt oregano och smaka av med salt och peppar.
håll såsen varm och koa pastan enligt instruktion på förpackningen.  När pastan kokat färdgigt tar du 1/2 dl av pastavattnet och rör ner i svampsåsen. Sila sedan bort vattnet och låt pastan ånga torr. Lägg i 2 matskedar riven parmesan i svampsåsen och rör om.
Häll pastan i stekpannan med såsen och vänd samman. Servera direkt med lite hyvlad parmesan och några kryddkvistar.