Skriv ut recept Skriv ut recept

Ål med stekta äpplen och lök

En variant som fungerar utmärkt som lyxigare förrätt och som du kan servera med ett glas god Cremant och kanske en snaps på sidan. Det fungerar också utmärkt som vickning eftersom du kan förbereda alla delar och bara montera dem vid behov. Skulle du inte hitta rökt ål kan du leta efter varmrökt lax i stället. Det fungerar med samma tillbehör.
Detta behöver du till fyra personer:
4 bitar av benfri rökt ål, ca 6 cm långa
4 skivor rågbröd eller fullkornsbröd
4 salladsblad1 stor gul lök
2 skalade och urkärnade röda äpplen
70 gram smör
salt och peppar
persilja eller kryddkrasse till dekor
Så här gör du:
Skala och halvera löken. Skär halvorna i tunna skivor.
Skär äpplena i fyra klyftor och skiva dem i grova bitar på tvären
Smält smöret i stekpanna och lägg i löken och låt den mjukna utan att få färg.
Lägg i äppelbitarna och låt dem fräsa med löken 2-3 minuter så att de mjuknar något. Salta och peppra.
Lägg en skiva av brödet på en tallrik. Lägg ett salladsblad på brödet och därefter ålbiten. Strö över blandningen av lök och äpple. Dekorera med finhackad persilja eller krasse.
Drick en god Cremant:
Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) 119.-
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d’Or (nr 7892) 149.-
Dopff Brut Cuvée Julien (nr 7410) 109.-