Skriv ut recept Skriv ut recept

Nu närmar sig älgjakten och det är dags att tömma frysen på älgfärs. Järparna är delikata och tillbehören höstgoda och fräscha. Och inte är det svårt att laga heller.
Det här behöver du:
400 gr älgfärs
1 dl grädde
1 ägg
2 dl ströbröd
25 gr ädelost
salt & peppar
smör till stekning
200 gr färsk höstsvamp
1 knippa färsk rosmarin
2 schalottenlökar
1 msk balsam vinäger
2 dl matlagnings youghurt
2 msk rönnbärsgele
1/2 urkärnad, skalad gurka
Mandelpotatis
Gör så här:
Smula ädelosten i grädden – värm lite så att osten löser sig helt, lägg i ströbrödet och låt svälla och svalna. Rör ner ägget i älgfäsen. Rör därefter ner det svällda ströbrödet i älgfärsen och krydda med salt och peppar. Forma till avlånga bollar, bryn i smör i het stekpanna, lägg sedan dem i 175 grader varm ugn i ca 10 min.
Hacka svamparna grovt, skiva schalottenlöken, dra av bladen av rosmarin och finhacka. Stek blandningen i smör salta och peppra, lägg i 1/2 msk i balsam vinäger.
Skala och kärna ur gurkan, strö lite salt på, låt stå i ca 10 minuter, strimla sedan gurkan och skölj av saltet. Blanda rönnbärsgele och youghurt, vänd ner gurk strimlorna.
Skala mandelpotatisen, koka upp i saltat vatten, låt koka i 5 minuter, dra sedan av kastrullen från plattan och låt stå i 10-15 minuter. Pressa mandelpotatisen strax före servering. Servera med smakrik grön sallad, t.ex marché.