Skriv ut recept Skriv ut recept

Tunisien är en härlig matkultur och en historisk smältdegel av mat från de kulturer som härskat under årtusenden; fenicier, romare, araber, turkar, fransmän och de infödda Berberna. Du har säkert ätit Couscous, som är Tunisiens nationalrätt, men vi har hittat ett underbart litet degknyte med fyllning som är både läckert och lättlagat, Det här behöver du till tunisiska Brik:
1/2 kg malet magert oxkött eller lammkött
4 ägg
1/4 kg potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 hekto ost
1 1/2 dl olja
Bladpersilja
12 plattor av filodeg (säljs färdiga plattor i alla välsorterade matbutiker, ofta frysta – hittar du de tunisiska originalen Malsouka så köp dem, men det är en filovariant)
salt och peppar
Så här gör du:
Koka potatisen i saltat vatten
Hårdkoka tre av äggen (ett vispar du och penslar med efteråt)
Skala och hacka löken
Skär potatis och skala och hacka äggen.
Skala och hacka vitlöken; hacka bladpersiljan.
Häll olja i en varm kastrull. Lägg i det malda köttet, löken och vitlöken. Vänd och stek till dess att allt det röda försvunnit och färsen fått lite färg. Blanda ner resten av ingrdienserna i köttfärsen. Blanda försiktigt så att potatisen inte försvinner. Salta och peppra röran. Sprid ut filodegsplattorna och dela om det behövs i mindre delar. Lägg en fingerstor portion av röran och vik ihop degen. Försegla med vispat ägg. Pensla gärna hela rullen.
Stek rullarna i rikligt med het olja (fritering egentligen) i stekpanna. Låt oljan rinna av på galler ett par minuter. Servera varma med några skivor citron. Ljuvlig förrätt. Du dricker något franskt; Mas Louise (nr 6470) 89.- eller Terre de Mistral (nr 2167) 67.-.