Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett underbart recept som blir bäst med lammrack i hel bit men den som inte älskar lamm kan prova med hel kotlettrad eller karré på fläskkött. Inte jättelätt att laga, men den som vågar vinner.
Det här behöver du:
Auberginepurée med rostad vitlök:
2 auberginer skivade på längden i tjocka skivor
4 vitlöksklyftor
olivolja
vatten
salt
Senapsspaetzle:
150 g mjöl
1 ägg
1/2 tesked salt
1 dl vatten
2 teskedar dijonsenap
2 teskedar smör
Lamm:
1 lammrack
salt och peppar
2 teskedar dijonsenap
3 teskedar vardera av persilja och rosmarin finhackat
Så här gör du:
Auberginepuré med rostad vitlök
Sätt ugnn på 175 grader. Skala vitlöksklyftorna. Vänd dem i olja och lägg dem i den varma ugnen under ca 30 minuter. Salta Aubergineskivorna och låt dem ligga i 30 minuter. Torka därefter bort överskjutande salt med hushållpapper. Pensla med olja och stek i panna 4 minuter på varje sida så at de blir mjuka igenom. Låt auberginen svalna. Ta därefter bort skinnet. Lägg auberginen och vtlökslyftorna i en matberedare och tillsätt så mycket vatten att det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt. Passera igenom en sil om du vill ha perfekt krämighet. Värm innan servering (Du kan göra purén dagen innan om du vill och värma den försiktigt i kastrull)
Senapsspaetzle:
Blanda alla ingredienser utom smöret i en matberedare till en klibbig deg. Koka upp vatten i en stor kastrull. Pressa degen igenom hålen i ett rivjärn eller något annat med stora hål om du inte har en spaetzle-maskin. Degen faller till botten av kastrullen men efter någon minut flyter de upp. När all spaetzle flutit upp ta upp den med en hålslev och låt rinna av. Innan servering lägg smöret i samma panna som du stekte lammet i (och som du inte gjort ren efter det) och vänd spaetzlen i det heta smöret en kort stund. Klart att servera.
Lammet:
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en stekpanna som tåler att sedan hamna i ugen på en varm platta. Häll i 2 matskedar olivolja låt bli varmt. Salta och peppra lammet och stek det i den heta oljan 1-2 minuter per sida. Ta lammet från pannan och täck det med senap. tryck ner kryddorna i senapen. Lägg tillbaka lammet i pannan och sät det i ugnen tills innertempeaturen är 54 grader. Tag lammet ur pannan och täck med aluminiumfolie och låt vila minst femton minuter. Under tiden stek spaetzle i pannan enligt ovan.
Lägg puréen på tallrik under skivor av lammrack och lägg spaetzle vid sidan. Dekorera med finhackad bladpersilja.