Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktig superrätt. Utmärkt sätt att använda rester på oxkött eller överblivna köttbullar och med en historia som går tillbaka till Helsingfors restaurang Savoy och Marskalk Mannerheim. Det finns många recept. Detta är en lite enklare lösning, som ändå ger dig den rätta smaken. Var inte rädd att blanda sillen i färsen. Det är det som är saken!
Detta behöver du:
5 hg oxfärs eller finhackat oxkött (har du färdiga köttbullar kvar så smula ner dem.)
1 stor gul lök finhackad
1 vitlök, finhackad
3 matjesfiléer finhackade
1 kryddmått timjan
1 kryddmått rosmarin
1 dl torrt vitt vin
2 matskedar smör
salt och peppar efter smak
creme fraiche
saltgurka
bakad potatis (om det ska serveras som huvudrätt)
Så här gör du.
Stek löken och vitlöken i smör till dess den blir genomskinlig. Lägg i köttet/köttfärsen och stek till dess att det är ordentligt genomstekt. Har du rester på kött eller köttbullar ser du bara till att det får färg. . Tillsätt den hackade sillen, vinet och kryddorna och resten av smöret. Låt sjuda på låg värme i ca 45 minuter. Rör om då och då. När vätskan kokat bort smakar du av med salt och peppar. Lägg upp två matskedar per person. Lägg på tallriken en klick creme fraiche och några bitar saltgurka som du delat i klyftor på längden.