Skriv ut recept Skriv ut recept

Ska du laga vilt så får du vara beredd på att sätta av lite tid. Det är kött som inte ger sig i första taget. Men till slut blir det ju ett lyckligt slut av dina mödor.
Det här behöver du till fyra personer:
8 hg älgstek (eller annat vilt av samma typ)
4 tjocka skivor saltat sidfläsk
2 msk olivolja
3 stora morötter, grovt hackade
3 stjälkar selleri, skurna i centimeter stora skivor
1 stor lök, skalad och skivad
1 stor lök, skalad och skuren i fyra klyftor
1/2 l skogschampinjoner i skivor
3 vitlöksklyftor, hackade
2 stjälkar färsk rosmarin
mjöl
8 cl mörk rom eller billig konjak
1 flaska kraftigt rött vin (helst billig)
2 msk smör
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader
Ta fram en järngryta med lock som du ska använda vid ugnsbakningen.
Värm upp olivoljan i en stor stekpanna på spisen.
Lägg i sidfläsket och låt det steka till dess att fett släppt. Då tar du bort sidfläsket och låter det torka på hushållspapper. Torka det skurna köttet torrt med hushållspapper. Stek köttet i stekpannan och låt det få färg runt om. Lägg därefter älgköttet på hushållspapper för att rinna av.
Stek den skivade löken, selleri, vitlöken och morötter i stekpannan efter köttet. Låt det steka i ca 7 minuter och rör om då och då.
Sila bort fettet från grönsakerna. Kasta bort fettet.
Ta fram stekgrytan och lägg i grönsakerna. Pudra köttbitarna med lite mjöl och lägg i dem i grytan. Lägg i det sparade sidfläsket. Lägg i rosmarin. Täck med rött vin och salta och peppra. Lägg på locket och stoppa mitt i ugnen.
Låt ugnsbaka i 2 1/2 timma.
Stek klyftad lök tillsammans med de skivade svamparna i smör i en stekpanna. Häll i romen och låt den koka samman med grönsakerna. Efter de 2 1/2 timmarna lägger du i den stekta lök-svamp blandningen. Låt ugnsbaka ytterligare 30 minuter.
Om du tycker att vätskan är för rinnig blandar du en matsked smör med en matsked mjöl och rör ner det i grytan och låter den koka upp minst 5 minuter. Servera med potatis och något grönt.