Skriv ut recept Skriv ut recept

Älggryta (går bra med annat vilt)

Ska du laga vilt så får du vara beredd på att sätta av lite tid. Det är kött som inte ger sig i första taget. Men till slut blir det ju ett lyckligt slut av dina mödor.
Det här behöver du till fyra personer:
8 hg älgstek (eller annat vilt av samma typ)
4 tjocka skivor saltat sidfläsk
2 msk olivolja
3 stora morötter, grovt hackade
3 stjälkar selleri, skurna i centimeter stora skivor
1 stor lök, skalad och skivad
1 stor lök, skalad och skuren i fyra klyftor
1/2 l skogschampinjoner i skivor
3 vitlöksklyftor, hackade
2 stjälkar färsk rosmarin
mjöl
8 cl mörk rom eller billig konjak
1 flaska kraftigt rött vin (helst billig)
2 msk smör
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader
Ta fram en järngryta med lock som du ska använda vid ugnsbakningen.
Värm upp olivoljan i en stor stekpanna på spisen.
Lägg i sidfläsket och låt det steka till dess att fett släppt. Då tar du bort sidfläsket och låter det torka på hushållspapper. Torka det skurna köttet torrt med hushållspapper. Stek köttet i stekpannan och låt det få färg runt om. Lägg därefter älgköttet på hushållspapper för att rinna av.
Stek den skivade löken, selleri, vitlöken och morötter i stekpannan efter köttet. Låt det steka i ca 7 minuter och rör om då och då.
Sila bort fettet från grönsakerna. Kasta bort fettet.
Ta fram stekgrytan och lägg i grönsakerna. Pudra köttbitarna med lite mjöl och lägg i dem i grytan. Lägg i det sparade sidfläsket. Lägg i rosmarin. Täck med rött vin och salta och peppra. Lägg på locket och stoppa mitt i ugnen.
Låt ugnsbaka i 2 1/2 timma.
Stek klyftad lök tillsammans med de skivade svamparna i smör i en stekpanna. Häll i romen och låt den koka samman med grönsakerna. Efter de 2 1/2 timmarna lägger du i den stekta lök-svamp blandningen. Låt ugnsbaka ytterligare 30 minuter.
Om du tycker att vätskan är för rinnig blandar du en matsked smör med en matsked mjöl och rör ner det i grytan och låter den koka upp minst 5 minuter. Servera med potatis och något grönt.