Skriv ut recept Skriv ut recept

Har du besökt USA och bjudits på deras klassiska apple crunch pie, blir du sugen på att göra den själv. Här får du receptet. Lätt som en plätt. Du behöver en ugnsfast pajform. Ingredienserna är lite uppdelade, men du förstår när du läser hur du ska göra. Vinet till är ett underverk!
Ingredienser
Pajdegen
2 1/2 dl vanligt vetemjöl
1 1/2 dl brun farin
1 1/2 dl vitt socker
1 tesked kanelpulver
1 1/2 dl smör
Äpplena
7 granny Smith äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna skivor. (Lägg i vatten så de inte blir bruna)
1 matsked pressad citron
1 1/2 dl socker (till äpplena)
3 matskedar vetemjöl (också till äpplena)
1 tesked kanelpulver
1 kryddmått muskot
Så här gör du
Placera gallret längst ner i ugnen och sätt den på 225 grader.
Gör i ordning degen genom att blanda mjöl, vitt och brunt socker och kanel i en matberedare. Klicka i smöret och lägg i så mycket att degen känns klibbig och lite fuktig.
Lägg äppleskivor med socker, citronsaft, kanel och muskot i en skål. Blanda om ordentligt. Strö över mjölet så att det täcker äppelskivorna. Lägg äppelskivorna i pajformen. Var inte rädd för att det är mycket äpple. Det sjunker ihop. Lägg så att det är högre i mitten än på kanterna. Häll eventuell vätska från äppelskålen över pajformen. Smula/bred pajdegen jämnt över äpplena.
Baka i 15 minuter längst ner i ugnen. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och baka i 45 minuter till. Tycker du att det blir för mycket färg så täck med metallfolie. Låt svalna och servera med vaniljglass eller vaniljgrädde. Du kokar upp 1 mjölk med 1/2 dl socker. Skrapa i innehållet i en vaniljstång. Låt koka upp. Svalna mjölken. Blanda den i 3 dl vispgrädde och vispa löst.