Skriv ut recept Skriv ut recept

Har du varit i Österrike eller Tyskland har du ätit det. Efterrätt eller läckert mellanmål i skidbacken. Varm med hemgjord vaniljglass. Och ett litet glas madeira. Riktigt riktigt gott.
Detta behöver du:
Strudeldeg
150 g fullkornsmjöl av vete
1 kryddmått salt
1 tsk solrosfröolja
1 dl vatten
olja till pensling
(räcker till 4 – 6 personer)
Fyllningen
15 g smör
50 g brödsmulor av fullkornsvete
450 g fasta äpplen
100 g russin
50 g flisad mandel
2 tsk kanel
1 tsk rivet citronskal
2 tsk honung utrört med en tsked ljummet vatten
litet smält smör
Till glaseringen
1 tsk maltextrakt
1 tsk koncentrerad äppeljuice
Gör degen så här:
1. Blanda mjölet och saltet i en skål. Tillsätt oljan och vattnet och blanda till en mjuk deg.
2. Knåda grundligt. Detta gör man bäst genom att lyfta degen och slå den mot bakbordet. Fortsätt tills degen fått en elastisk konsistens.
3. Pensla degen med olja så att den behålla sin smidighet och så att det inte hinner bildas en torr hinna på den vilande degen.
4. Täck med en varm skål och låt stå i 10 – 15 minuter.
5. Pensla med oljan en gång till och lägg sedan degen på en ren, mjölad bakduk. Platta ut degen så mycket som möjligt med knuten hand.
6. Sträck försiktigt med baksidan av handen tills degen nästan är genomskinlig.
Gör fyllningen och strudeln så här
1. Smält smöret i en kastrull och bryn försiktigt brödsmulorna i 3 minuter tills de är mycket lätt rostade.
2. Värm ugnen till 200 grader.
3. Skiva äpplena fint och blanda med russinen, den flisade mandeln, kanelen, citronskalet och honungen.
4. Kavla ut degen mycket tunt på en mjölad bakduk till en rektangel (se ovan).
5. Strö brödsmulorna över degen. Lägg på äppelfyllningen och bred ut den till ca 1,5 cm från degkanten.
6. Pensla kanterna med smält smör. Vik degens långsidor över fyllningen så att de möts i mitten. Rulla ihop som en rulltårta.
7. Lägg rullen på en lätt oljad bakplåt. Pensla ovansidan med lite smält smör. Grädda i 45 – 50 minuter.
8. Ta ut plåten ur ugnen. Blanda maltextrakt och koncentrerad äppeljuice och pensla äppelstrudeln.
Tips: Till varm strudel är det gott med vaniljglass. Du dricker ett glas Saint John Madeira (7827) 119,-.Det kan inte bli bättre!

Receptet är hämtat ur boken ”Min bästa mat” av Sarah Brown. Utgiven av Norstedts 1985