Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en rätt som passar bra som en liten förrätt eller mellanrätt. Den kan också vara en frisk dessert efter en asiatisk huvudrätt. Den har en liten sötma i sig, men inte mycket. Du dricker ett vin till som har restsötma, men inget dessertvin. Förslag finns vid receptet. Mycket lätt att laga och ytterst lätt att äta. Och garanterat vegetariskt.
Detta behöver du till 4 personer
250 ml apelsinjuice
1 färsk ananas som du skalat och skurit i 3 cm kuber
4 stjälkar citrongräs
1 matsked smör
1 matsked riven ingefära
1 matsked socker
1/2 vailjstång som du delat och skrapat ut fröna ur
Till lime krämen
2 dl creme fraiche
1 lime
mintblad till dekoration
Så här gör du:
Koka apelsinjuicen så att den reduceras till ca 1/2 dl och ta sedan av värmen
Trä upp ananaskuberna på citrongrässkälkarna
Smält smöret i en stekpanna som det inte fastnar i. Lägg i spetten när det börjar fräsa om smöret. Vänd då och då och låt få färg runt om.
Strö över socker och ingefära. Därefter strör du försiktigt över vaniljen. Häll i den reducerade apelsinjuicen och låt sjuda i ca fem minuter så att annanasen mjuknar men behåller sin form.
Till krämen gör su så här:
Riv skalet av limen och pressa därefter ut saften. Blanda creme fraichen med saft och skal.
Servera ett spett på varm tallrik. Häll över lite av såsen. Placera en klick creme fraiche i mitten och dekorera med ett blad mint. Doftar och smakar delikat. Drick ett vin med ca 35 gram restsötma. En Riesling med restsötma blir fint. Ta ett klassiskt mousserande vin. Det behövs lite sötma i smaken;  Bestheim Crémant d’Alsace Brut (nr 7702) 89.- eller  Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) 119.-.