Skriv ut recept Skriv ut recept

Egen jordgubbscocktail

Det är väldigt enkel att göra. Receptet kommer från en trestjärnig fransk restaurang….så det kan ju aldrig vara fel. Du kan göra den på kokta eller färska jordgubbar. Suveränt gott både som en after dinner drink eller bara som uppmuntrande mellanmål en kulen eftermiddag.
Detta behöver du:
1/2 kg jordgubbar (färska eller kokta)
20 cl vatten
125 gram socker
1 citron delad i fyra delar
15 cl cognac (Det går utmärkt med brandy också om du har det hemma)
1 tesked vaniljkoncentrat
Så här gör du:
Kokta jordgubbar:
Della gubbarna i fyra delar och läg dem i en kastrull tillsamans med vatten, citron, vanilj och socker. Låt sjuda under 40 minuter. Svalna sedan. . Filtrera genom finmasig sil och ägg till cognacen och låt det vila i 24 timmar. Häll på flaska.
Råa jordgubbar
Skär jordgubbarna i fyra delar. Kör dem tillsammans med socker, vanilj och vatten i mixer. Lägg i citronen. Låt vila i burk under 24 timmar. Filtrera genom finmasig sil. Lägg i cognacen och låt det sedan vila i mnst 12 timmar. Häll på flaska.

 
Dessa drycker håller sig bäst kalla och kan också serveras kalla. Men också rumstempererade. Tänk på att frukten trots allt långsamt oxiderar så spara inte för länge på de goda dropparna. Underbart gott efter maten alldeles ensamt.