Kokosris lyfter ditt asiatiska kök
Ofta får riset bara koka och man glömmer att det går alldeles utmärkt att ta fram kompletterande smaker till maten som ska ätas till. Det här är ett ris som får smak av kokos. Det gör att det gifter sig enastående bra med alla former av curryrätter. Prova gärna- Mycket lätt att göra
Det här behöver du till 4
5 dl av ditt favoritris
5 dl kokosmjölk (inte lättvarianten)
4 dl vatten
2 matskedar riven torr kokos
1 tesked salt
1 tesked olivolja
2 matskedar riven kokos att rosta för dekor
Häll oljan i en stor kastrull. Se till att du gnider in också sidorna med oljan. Du måste ha ett tättslutande lock till den kastrull du väljer.
Lägg i ris, kokosmjölk, vatten, riven kokos och salt. Låt koka upp och rör om ända till dess att det börjar koka. Sätt ner värmen och låt sjuda på låg värme i 15 minuter med locket på. Därefter tar du kastrullen åt sidan men låter den stå med locket på i 5 minuter.
Rosta den resterande kokosen i varm stekpanna utan fett intill dess att den börjar bli gylenbrun. Servera riset till t.ex. en kyckling eller lamm curry. Strö över rostad kokos för både smak, doft och färg. Smakar förträffligt!