Skriv ut recept Skriv ut recept

Ankbröst sous vide med apelsingelé

Du hittar ofta frysta ankbröst i affären och det är festmat till bra pris.

Detta behöver du till 4 personer:
2 stora ankbröst
smör att steka i
1 msk färsk rosmarin
salt och peppar
till såsen:
1 finhackad  lök
2 dl hackad kruspersilja inkl. stjälkar
2 msk rivet apelsinskal
1 tesked torkad rosmarin

1,5 msk smör
2 dl vitt vin

2 msk gelatinpulver
1,5 msk  Kycklingfond
2 dl apelsinjuice
1 tsk pirri-pirri sås

1 tesked balsamvinäger
1 tsk salt till såsen
tunna strimlor av apelsinskal till gelén

Gör så här
Sätt sous-viden på 63 grader.
Salta och peppra ankbrösten runt om. Krydda med rosmarin.
Lägg brösten i vakuumpåsar och lägg dem i sous viden i 120 minuter.
Ta  ankbrösten ur vakuumpåsen och skölj bort köttsafterna i ljummet rinnande vatten. Torka av brösten och krydda igen med lite salt, peppar och rosmarin.
Hetta upp smör i en mycket het panna. Stek brösten på båda sidor ett par minuter så att de får färg. Låt brösten vila och skiva dem sedan på snedden i 1/2 cm tjocka skivor,
Såsen:
Smält smör på medelvärme och lägg i löken, persiljan, apelsinskal och rosmarin. Låt steka tillsammans till dess att löken blir mjuk. Tillsätt vinet och låt sjuda tillsammans i 15 minuter. Sila såsen och tillsätt alla övriga komponenter inklusive skalstrimlorna. Koka upp och låt sedan svalna i kylskåp till dess att såsen stelnar till gelé.
servera ankan med gelén och en sallad eller en klick potatispuré. Om du vill kan du garnera med apelsinskivor.