Skriv ut recept Skriv ut recept

Riktig festmat, som du knappast kan misslyckas med. Säkra kort som passar många munnar. Kan också bli en bra bufférätt.
Det här behöver du till fyra:
4 ankbröst
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
Till såsen:
1/2 liter färska blåbär
1 gul lök, finhackad
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl vitt vin
1 tsk brun farin
2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 frukt spansk peppar, finhackad
1 tsk kanel
6 cl mörk rom eller konjak
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skär ett ”schackmönster” i skinnet på brösten med en vass kniv.
Gnid in brösten i olja och salta och peppra runt om.
Hetta upp en stor stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan ner i 10 minuter så att skinnet släpper fett och får färg. Vänd därefter på brösten och stek 3 minuter på andra sidan. Lägg brösten på ett ugnsfast fat och placera mitt i ugnen i 15 minuter (medium).
Häll fettet från stekpannan i en skål.
Lägg alla ingredienser plus ankfettet till såsen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i tio minuter. Lägg såsen i en matberedare och kör den slät (eller med stavmixer). Häll tillbaka i kastrullen så att den håller sig varm.
När ankan är klar tar du den ur ugnen och lägger in den i metallfolie och så ska den vila i tio minuter.
Servera ankan skivad med potatispuré och blåbärssås.