Ankbröst med blåbärssås
Riktig festmat, som du knappast kan misslyckas med. Säkra kort som passar många munnar. Kan också bli en bra bufférätt.
Det här behöver du till fyra:
4 ankbröst
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
Till såsen:
1/2 liter färska blåbär
1 gul lök, finhackad
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 frukt spansk peppar, finhackad
1 tsk kanel
6 cl mörk rom eller konjak
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skär ett ”schackmönster” i skinnet på brösten med en vass kniv.
Gnid in brösten i olja och salta och peppra runt om.
Hetta upp en stor stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan ner i 10 minuter så att skinnet släpper fett och får färg. Vänd därefter på brösten och stek 3 minuter på andra sidan. Lägg brösten på ett ugnsfast fat och placera mitt i ugnen i 15 minuter (medium).
Häll fettet från stekpannan i en skål.
Lägg alla ingredienser plus ankfettet till såsen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i tio minuter. Lägg såsen i en matberedare och kör den slät (eller med stavmixer). Häll tillbaka i kastrullen så att den håller sig varm.
När ankan är klar tar du den ur ugnen och lägger in den i metallfolie och så ska den vila i tio minuter.
Servera ankan skivad med potatispuré och blåbärssås.