Köttfärssås från Bologna
Vi har förenklat lite, men i princip är detta hur du skapar en fyllig och härlig köttfärssås på italienskt vis.
Detta behöver du till fyra:
6 hg mager oxfärs
1 msk koncentrerad köttfond
1 stor gul lök, finhackad
1 stor morot, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk dijonsenap
1 dl finhackad persilja plus extra till dekor
1 burk hela konserverade tomater
1 stor kvist timjan
1 stor kvist rosmarin
3 msk tomatpuré
3 dl kraftigt rött vin
salt och peppar efter smak
olivolja
rikligt med nyriven parmesan
Så här gör du:
Koka pasta efter aptit enligt instruktionerna på paketet minus två minuter.
Hetta upp 3 msk olivolja i en stor gryta.
Lägg i köttet plus fonden och låt det steka på medelvärme till dess att köttet inte är rött. Det tar ca fem minuter.
Lägg i lök, morot, selleri, vitlök och persilja och rör om ordentligt. Häll i vinet och blanda samman låt sjuda i 40 minuter under lock. Rör om då och då. Passa så att värmen inte blir för hög.
Töm ut de hela tomaterna i en skål och mosa eller hacka dem. Häll i både tomaterna och vätskan i burken i såsen. Lägg i senap, timjan och rosmarin. Låt såsen sjuda i 25 minuter utan lock. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman tomatpurén med lite vatten och tillsätt den tillsammans med en matsked olivolja. Låt såsen sjuda utan att koka i tio minuter utan lock. Ta bort kryddkvistarna.
Blanda hälften av såsen med den färdigkokta pastan. Blanda samman på värme och låt den vara i ett par minuter.
Servera pastan i djupa tallrikar och skopa över resterande sås ovanpå pastan. Strö över parmesan och lite persilja.