Skriv ut recept Skriv ut recept

Här kan du använda gås som alternativ, men ankbröst finns i de flesta större livsmedelsbutiker, åtminstone frysta.
Detta behöver du till fyra:
3 ankbröst (är det stora räcker det med två)
salt och peppar
1 msk smör till stekningen
Potatiskroketterna:
1 1/2 kg potatis
3 msk smör
1 krm muskot
1 msk riven pepparrot
2 ägg
1 dl mjöl
salt och peppar
Till vinägretten:
Skalet av två apelsiner
1/2 dl pressad citron
1/2 dl vitt vin
1 äggula
200 ml majsolja
salt och peppar
Så här gör du:
Koka potatisen utan skal. Mosa dem tillsammans med smör, muskot, pepparrot och ägg. Smaka av med salt och peppar.
Platta till potatismoset på ett bakpapper så att det blir ca 3 cm tjockt. Skär till stavar med en vass kniv.
Rulla potatisstavarna i mjölet och lägg år sidan.
Hetta upp en stekpanna med smöret. Snitta ankbrösten diagonalt i skinnet. Salta och peppra runt om. Stek ankbrösten med skinnsidan ner ca fem minuter. Vänd därefter och stek i ytterligare sju minuter. Ta ankbrösten ur pannan och slå in dem i folie.
Stek potatisstavarna i fettet i pannan. Behövs det extra fett lägger du i nytt smör.
Blanda samman apelsinskalet, citronsaft och en äggula. Vispa hårt. Salta och peppra. Droppa i oljan långsamt under mycket stark omrörning.
Ta ankbrösten ur folien och skär tunna skivor. Servera med potatisstavarna och lite av apelsin vinägern.