Skriv ut recept Skriv ut recept

Att använda mörk öl i din köttgryta är inget nytt. Det ger en svag sötma och extra fyllighet till din gryta. Det är ju inte heller ett dugg svårare att laga för ölen ska ju bara hällas i grytan. Kom ihåg att det ska vara vitt vin i receptet. Allt annat blir galet.
Detta behöver du till fyra:
4 msk vetemjöl
2 msk smör
8 hg benfri märgpipa eller högrev, skuret i 4 cm breda tärningar
1 tsk salt och peppar
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk koncentrerad grönsaksfond
3 dl vitt vin
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 st 50 cl burk med porter eller mörk öl
1 lagerblad
2 stora lökar, skalade och skurna i klyftor
4 morötter, skurna diagonalt i 2cm breda skivor
12 småpotatisar, oskalade och skurna i halvor
1 dl hackad persilja till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Hetta upp smöret i en stor stekgryta (som du senare ska lägga lock på) på spisen.
Salta och peppra köttärningarna runt om. Doppa dem därefter i mjölet. Stek köttet 10 minuter och vänd så att tärningarna får färg runt om.
Lägg i fond och vitt vin i grytan och skrapa upp det som fastnat i botten på grytan.
Låt koka upp. Lägg därefter i alla ingredienser utom potatisen. Häll i ölen i omgångar så att kolsyran inte blir för ”vild”.
Ställ i ugnen och stek i en timma under lock. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Lägg i potatisen och låt steka ytterligare 30 minuter. Prova om köttet är mört. Det varierar från köttbit till köttbit hur lång tid det tar. Om det behövs mer tid baka ytterligare 30 minuter.
Servera och strö över hackad persilja.