Skriv ut recept Skriv ut recept

Apelsingravad rostbiff

Ett riktigt trevligt recept för att göra Rostbiffen till sommarbuffén i stället för att köpa den färdig. Du kommer att märka att den smakar dubbelt så bra och kostar mindre än hälften så mycket. Vi har lagt till en väldigt spännande smakdetalj genom en liten gravning med apelsin över natten i kylskåpet. Den kalla marinerade rostbiffen blir enkel att skära i lövtunna skivor med en vass kniv. Sedan kan du om du önskar servera den som en rostbiffscarpaccio med lite parmesan och ruccola med olivolja som smak accent. Vi har provat det lera gånger och det var inte någon som klagade. Lycklig mat helt enkelt.
Det här behöver du till 8 personer:
1 1/2 kg rostbiff
3 medelstora oskalade gula lökar
3 medelstora oskalade morötter
2 selleristänger
1 hel vitlök
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
olivolja
vatten
salt
svartpeppar
rivna skalen av 4 apelsiner
Pressade saften av 1 apelsin
Så här gör du:
Låt köttet ligga ca 45 minuter i rumstemperatur innan tillagningen
Sätt ugnen på 250 grader
Dela upp vitlöken i klyftor. Låt dem vara hela och oskalade
Dela alla grönsakerna i mindre delar (väldigt grovhackat)
Lägg alla grönsaker mitt på ett ugnsfast fat i en liten hög. Salta och peppra. Häll över en eller två matskedar olivolja. Lägg kryddkvistarna längst upp.
Torka köttstycket från eventuella safter. Pensla det sedan med olivolja. Gnid in köttet med grovmalen peppar och salt.
Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tryck till lite så att det ligger stabilt.
Sätt in det ugnsfasta fatet med grönsaker och kött mitt i ugnen. Sänk omedelart temperaturen till 200 grader. Låt köttet ugnsstekas i 45 minuter om du vill ha medium rare och en dryg timma om du vill ha välstekt. Efter halva tiden vänder du på köttet. Verkar grönsakerna torra så häll på 1 dl vatten i stekfatet.
När det är klart flyttar du köttet till ett arbetsbord eller skärbräda. Låt det svalna något så att du kan arbeta med det med händerna. Om du vill kan du hälla dina grönsaker i en kastrull och tillsätta 1 matsked smör, 3 dl rött vin och en matsked mörk oxfond. Låt det sjuda under lock i en timma. Sila sedan och du har grunden till en sås som du kan använda till allt du gör i köttväg. Till rostbiffen har vi dock andra planer, men det känns alltid tokigt att kasta bort finfina ingredienser.
När köttet svalnat något vänder du det i apelsinjuicen och strör över apelsinskalet så att det blir så jämnt fördelat som möjligt. Lägg sedan köttbiten i en kraftig plastpåse och knyt till (ta dubbla påsar om du känner dig osäker på hur tätt det blir. Lägg sedan köttet i sin påse i kylskåpet. Låt ligga över natten (kan ligga längre om du vill det).
Vid serveringen tar du det ur påsen och skär det med en vass kniv i lövtunna skivor. Vi vill att du provar att servera det som en carpaccio i tunna skivor som täcker tallriken. Salta och peppra försiktigt Strö över tunna skivor av nyhyvlad parmesan och drissla över ganska generöst med olivolja. Placera en liten bunt ruccola på toppen.