Skriv ut recept Skriv ut recept

Polska kålknyten (golabki)

Det är underbar polsk husmanskost. Finns likheter med våra kåldolmar, som ju är importerade från Turkiet. Du ska vara lite noga med kålen. Kålen får aldrig kokas för länge för då avger den obehaglig doft, som kommer av oljor som då frigörs. Du får aldrig koka kål i aluminiumkastrull om det skulle vara aktuellt. Det gör doftproblemet värre. Med detta sagt är allt enkelt och vi har en superb Rioja till som du kommer att älska.
Det här behöver du till 8 personer:
2 liter vatten
1 stort kålhuvud
2 matskedar smör
1 stor skalad och finhackad lök
5 vitlöksklyftor finhackade
1/2 liter färdigt kokt ris (Koka ca 1 dl ris i vatten så blir det rätt mängd)
1/2 kg köttfärs (antingen bara oxfärs eller med hälften fläskfärs)
salt och peppar efter smak
1/2 dl finhackad persilja
1 finhackad grön paprika
2 selleristjälkar, finhackade
1/2 liter tomatpuré
1 grönt stort äpple skalat och finhackat
2 dl creme fraiche
Så här gör du:
Med en vass kniv skär du bort den hårda kärnan i kålhuvudet. Lägg det i kokande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Ta av de yttre bladen. Lägg tillbaka. Låt koka 2-3 minuter. Ta av bladen. Upprepa till dess att du ha alla blad mjuka och bra.
Behåll 1/2 liter av vattnet du kokte kålen i. Skär bort den hårda bottendelen från varje blad. Spara fyra stora blad för att ha i botten.
Smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Lägg i lök och vitlök. Låt steka till dess det blir gyllenfärgat och mjukt. Tar ca 8 minuter. Blanda i en stor skål löken, riset, köttfärsen, salt, peppar, persilja, paprika och selleri. Blanda ordentligt.
Lägg ca 1/2 dl av fyllningen i ett blad. Vik in sidokanterna och rulla ihop till ett knyte. Upprepa med alla bladen. Lägg knytena i en stekgryta. Blanda tomatpurén med 1/2 liter av kålpadet. Häll tomatsåsen över kålknytena så att det nästan täcker. Sprinkla över det hackade äpplet. Låt koka på medelvärme (sjuda) i en timma. Om tomatsåsen kokar bort så fyll på med mera.
Efter en timma ta upp 2 dl av tomatsås ur grytan och rör ner i creme fraichen. Häll därefter tillbaka i grytan och skaka lite så att det blandar sig. Servera gärna med en klick extra creme fraiche. Underbart gott. Med en spansk topprioja blir det ändå bättre. Baron de Ley Reserva (nr 2525) 105.-. Du kan inte tro hur bra det passar!