Kraftig hemgjord leverpastej
En rätt som är riktigt bra att göra själv och som faktiskt kan ätas året om är en grov leverpastej. Det är också utmärkt vinmat antingen det är på julen eller annars. Vårt tips är att du ser julbordet som ett antal ogjorda danska smörrebröd. Tänk dig att du tar en halv skiva grovt bröd och sedan gör ditt smörrebröd med e tillbehör du önskar. Då väljer du aktivt det som passar ihop och plockar inte hipp som happ bland julmaten. Och som sagt….det blir mycket enklare med valet av vin och andra drycker.
Detta behöver du till 10 personer (t. ex. buffé)
250 g lever, helst av kalv (Be att affären maler det grovt i sin kvarn så slipper du böket med det hemma)
75 g späck (Hackar du fint med kniv)
350 g fläskfärs
1 rödlök – finhackad
smör till stekning
2 tsk mejram
2 tsk timjan
50 g ansjovis
2 dl vetemjöl
3 ägg
1 msk ljus sirap
4 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda den malda levern och späck med fläskfärsen i en skål. Skala och hacka rödlök. Stek den i smör tillsammans med mejram och timjan tills löken mjuknat. Häll av och hacka ansjovisen. Blanda leverblandningen med vetemjöl, ägg och sirap. Späd med lite grädde i taget. Rör om. Tillsätt ansjovis och lök. Salta och peppra. Låt smeten stå en stund innan du gör pastejen Sätt ugnen på 150° C.
Baka mitt i ugnen i en smord ugnsform (terrin- eller pastejform) i ca 1 1/2 timme. Kyl i kylskåp och lägg en liten press på pastejen så att den sätter sig.