Korv och potatismos på annorlunda vis
Ibland kan det vara trevligt att variera och förnya sig. En klassisk familjerätt som korv med potatismos blir till en festligare rätt som passar perekt med ett rött vin.
Detta behöber du till 4 personer:
4 stora kryddiga korvar
till marinaden:
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
1 tesked torr rosmarin
1/2 tesked salt
moset:
1 kg potatatis
3 dl mjölk
1/2 tested salt
50 g smör
1 tesked nyriven pepparrot
1 matsked dijonsenap
1 dl vispgrädde
grön sallad
Så här gör du:
Lägg i kokande vatten lagerblad, rosmarin, kryddpeppar och salt. Låt koka i ca 30 minuter. Ta kastrullen av plattan och lägg i korven. Låt den ligga i marinaden ca 1 timma. Blir marinaden kall så värm på platta utan att det börjar koka.
Skala och tärna potatisen. Lägg den i en smord ugnsfast form och täck med mjölk och därefter metallfolie över formen. Låt koka i ugnen på 175 grader i 35 minuter. Lägg över potatisen med resterande mjölk i en kastrull. Lägg i smöret , saltet och pepparroten och rör samman till ett mjukt mos.
Rör upp grädden tillsammans med senapen till en lös kräm.
Servera korven ljummen med potatismoset och en klick senapskräm. Servera lite grön sallad på sidan och drick ett mjuk trött vin; det italienska Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro (nr 2109) 80.- eller en australiensare; Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon (nr 12174) 174.-.