Äppeldessert
En vän i Borås undrade över ett gammalt Tore Wretmanrecept på en dessert på oskalade äpplen. Det kunde inte hittas. I stället föreslog vi ett alternativ. Här får du också receptet som är riktigt gott, men ingen direkt bantningsmat.
Detta behöver du till fyra personer:
8 små röda äpplen (typ cox orange)
2 dl mandelmassa
2 matskedar russin
1 matsked finhackad mandel
1 dl strösocker
små kanelstänger
2 msk smör
1 dl mörk rom
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur äpplena med skalen kvar och med hela äpplen. Skär med en smal kniv runt kärnhuset och tryck ut det Gör hålet ganska stort. Lägg äpplena i kallt vatten. Blanda samman mandelmassa, russin, mandel,smör, socker och mörk rom till en pasta. Låt den vila en timma. Tryck ner pastan och fyll hålen i äpplena. Tryck till ordentligt så att det inte blir några tomrum på mitten. Tryck ner bitar av kanelstång i blandningen. Baka äpplena mitt i ugnen i 45 minuter. Servera med en kula vaniljglass vaniljglass.