Skriv ut recept Skriv ut recept

En vän i Borås undrade över ett gammalt Tore Wretmanrecept på en dessert på oskalade äpplen. Den kunde inte hittas. I stället föreslog vi ett alternativ. Här får du också receptet som är riktigt gott, men ingen direkt bantningsmat.

Detta behöver du till fyra personer:
3 stora röda äpplen
2 dl mandelmassa
1 matsked finhackade russin
1 matsked finhackad mandel

1 dl strösocker
2 teskedar kanel
smör
mörk rom

Så här gör du:
Kärna ur äpplena med skalen kvar och med hela äpplen. Skär med en smal kniv runt kärnhuset och tryck ut det. (Det finns praktiska små ”rör” att köpa som du bara trycker bort kärnhuset med). Blanda samman mandelmassa,russin, mandel, socker, kanel och två teskedar mörk rom till en pasta. Låt den vila en timma. Tryck ner pastan och fyll hålen i äpplena. Tryck till ordentligt så att det inte blir några tomrum på mitten. Skiva äpplena med en vass kniv i inte alltför tunna skivor. Stek skivorna i en stekpanna med teflonbehandling eller liknande i en klick mör och en dl vit port. Hög värme ska det vara. Vänd försiktigt och stek på båda sidorna. Äppelskivorna ska inte bli genomstekta utan de ska vara mjuka på ytan och hårda i mitten. Servera med en klick hemgjord vaniljsås.