Rostbiffsallad med pepparrot
Detta är en variant på en klassiker, som du ger bra personlighet med ett lite annorlunda smakval.
Detta behöver du till sex personer:
1,2 kg rostbiff i bit (du ska laga den själv)
1 dl olivolja
3 matskedar nyriven pepparrot (finriven) och 6 matskedar helfet creme fraiche
1 tesked vitvinsvinäger
saften från 1/2 citron
1 dl krasseblad
5 dl ny spenat
1 medelstor rödlök, skalad och i lövtunna skivor
12 sherrytomater skurna i halvor
6 små rödbetor kokta med skalen, skalade, avkylda och delade i mindre tärningar.
3 cl balsamvinäger
Lagrad ost att hyvla över
Så här gör du:
Gnid in rostbiffen med hälften av olivoljan och stek den gyllenbrun runt om i sn het stekpanna. Flytta till ugnsfast form och sätt i ugn på 175 grader. Låt ugnsbaka 15 minuter per halvt kilo plus 15 minuter. Vill du ha den medium ska du lägg atill ytterligare 10 minuter. VIKTIGT! Rulla in köttbiten i aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter efter ugnsbakningen.
Medan köttet vilar blandar du samman pepparroten med vitvinsvinägern och därefter med creme fraiche, citronsaft, salt och peppar. Känn efter om du vill ha mer drag i såsen. Öka då pepparroten.
Blanda spenat krasse, tomater, rödbetor och rödlök med balsamvinäger och resterande olivolja. Lägg ut salladen på tallrikarna. Skär rostbiffen i lövtunna skivor och placera på spenatmixen. Häll den över pepparrotsblandningen. Servera direkt. Hyvla över lite ost.