Skriv ut recept Skriv ut recept

Rostbiffsallad med pepparrot

Detta är en variant på en klassiker, som du ger bra personlighet med ett lite annorlunda smakval.
Detta behöver du till sex personer:
1,2 kg rostbiff i bit (du ska laga den själv)
1 dl olivolja
3 matskedar nyriven pepparrot (finriven) och 6 matskedar helfet creme fraiche
1 tesked vitvinsvinäger
saften från 1/2 citron
1 dl krasseblad
5 dl ny spenat
1 medelstor rödlök, skalad och i lövtunna skivor
12 sherrytomater skurna i halvor
6 små rödbetor kokta med skalen, skalade, avkylda och delade i mindre tärningar.
3 cl balsamvinäger
Lagrad ost att hyvla över

Så här gör du:
Gnid in rostbiffen med hälften av olivoljan och stek den gyllenbrun runt om i sn het stekpanna. Flytta till ugnsfast form och sätt i ugn på 175 grader. Låt ugnsbaka 15 minuter per halvt kilo plus 15 minuter. Vill du ha den medium ska du lägg atill ytterligare 10 minuter. VIKTIGT! Rulla in köttbiten i aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter efter ugnsbakningen.
Medan köttet vilar blandar du samman pepparroten med vitvinsvinägern och därefter med creme fraiche, citronsaft, salt och peppar. Känn efter om du vill ha mer drag i såsen. Öka då pepparroten.
Blanda spenat krasse, tomater, rödbetor och rödlök med balsamvinäger och resterande olivolja. Lägg ut salladen på tallrikarna. Skär rostbiffen i lövtunna skivor och placera på spenatmixen. Häll den över pepparrotsblandningen. Servera direkt. Hyvla över lite ost.