Baconlindade järpar
Det är långsmala pannbiffar kan man säga med mycket smak i köttfärsen. Lätt att göra och riktigt trevligt att bjuda på.
Detta behöver du till fyra:
8 hg mager oxfärs
1/2 dl passerade tomater
1 ägg
1 matsked Worchestershire sås
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 matsked fänkålsfrön
1 tesked salt
1 dl havregryn
1 dl nyriven parmesan
1/2 dl rostad rosépeppar (lägg pepparkornen i en torr het stekpanna och rosta till dess att de börjar få brun färg. Krossa därefter pepparkornen.)
8 baconskivor, ostekta
Sås efter smak och humör. En pepparsås blir fin.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek lök och vitlök mjuk. Blanda dem därefter i en stor skål med tomat, fänkålsfrön, ägget, salt och Worchestershire sås. Blanda ordentligt. Rör ner havregryn, rosépeppar och parmesan. Se till att det blandas ordentligt.
Lägg i köttfärsen i omgångar och blanda samman röran med dina händer. När allt kött är i så är färsen klar. Låt vila en halv timma i kylskåp.
Forma fyra stora Järpar och rulla dem till formen hos en bakpotatis.
Linda två baconskivor kring varje Järpe. Lägg på smort ugnsfast fat.
Ställ mitt i ugnen och kör 40 minuter eller till innertemperatur 60 grader. Var tiode minut vrider du Järparna ett fjärdedels varv.
Servera med svampsås, klassisk gräddsås eller pepparsås och lite nypressad potatis eller potatismos.