Skriv ut recept Skriv ut recept

Paj med kyckling, spenat och mycket annat

Perfekt rätt att laga och ha tillhands när det drar ihop sig till storhelger eller andra gästabud. Kan ätas som mellanrätt, förrätt, god lunch eller vickning.
Detta behöver du till 4-6 personer:
Färdig pajdeg (om du inte vill göra den själv förstås)
2 matskedar olivolja
1 tesked finhackad vitlök
1 medelstor gul lök, finhackad
1 1/2 dl krossad stekt bacon
2 kycklingbröstfiléer som du kokat i saltat vatten 20 minuter och sedan skurit i små tärningar, ca 2 cm stora.
1 litet paket fryst hackad spenat, som du tinar och låter rinna av.
2 1/2 dl crème fraiche
1/2 tesked salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 kryddmått svartpeppar
3 dl riven lagrad Kvibille Cheddar
1 1/2 dl riven Västerbottensost
4 ägg
1 dl vispgrädde
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en stor pajform. Pricka degen i botten med en gaffel och grädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna.
Värm oljan i en stekpanna på medium värme. Lägg i hackad vitlök och lök. Stek 3 minuter och rör om då och då. Sänk värmen något och rör ner bacon, kyckling och spenat. Rör om så att det blandar sig ordentligt. Salta och peppra. Lägg över till en stor skål.
Blanda crème fraiche med salt, pressad vitlök och peppar. Rör ner creme fraichen i kycklingblandningen. Vänd ner osten.
Vispa samman grädde och ägg i en skål till dess att det är ordentligt blandat. Vänd försiktigt ner i spenat och kycklingblandningen.
Häll därefter blandningen i pajskalet.
Baka mitt i ugnen i 15 minuter. Täck därefter kanterna på pajen med remsor av metallfolie så att de inte blir brända. Kontrollera att blandningen stelnat i mitten. Annars får den stå längre i ugnen. Låt pajen vila 15 minuter innan du serverar den.