Balsam glacerad köttfärslimpa på lamm med supergoda bönor
Många älskar lamm, men glömmer att man kan laga goda saker också på lammfärs. Detta är ett sådant exempel. Och suveränt med ett fylligt rött vin.
Detta behöver du till fyra personer:
1/2 dl ströbröd
1/2 dl grädde
6 hg lammfärs
2 ägg
4 finhackade vitlöksklyftor
2 matskedar finhackade färska rosmarinblad
salt och peppar efter smak
2 matskedar balsamvinäger
2 matskedar olivolja
1 paprika, skuren i supertunna skivor
1 rödlök, skalad och skuren i tunna skivor
2 burkar sköljda cannelini bönor
1 matsked nypressad citronsaft
Så här gör du:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda ströbrödet med grädden och låt det svälla.
Lägg ner lammfärsen, äggen, häften av vitlöken, hälften av rosmarin samt 1 tesked salt och 1/2 tesked svartpeppar. Blanda ordentligt samman så att brödmixen fördelas jämnt i färsen.
Lägg bakpapper på en plåt och forma försen till en ca 7 c, tjock rund limpa. Pensla med balsamvinäger. Stoppa plåten mitt i ugnen. Upprepa penslingen under de 35 minuter färsen behöver baka. Ta ut ur ugnen och låt färsen vila ca 10 minuter inlindad i folie.
Värm upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i paprika, rödlöken, resterande vitlök och rosmarin. Vänd då och då och låt steka ca fem minuter. Lägg i bönorna. Salta och peppra. Låt koka till dess att det är varmt. Det tar ca 3 minuter. Häll över citronen och blanda.
Skär köttlimpan i inte alltför tunna skivor. Servera med bönorna. Läcker gott och nästan nyttigt.