Skriv ut recept Skriv ut recept

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff är en klassisk rätt som lätt missbrukas. Så låt oss slå fast att det inte ska vara tomater i Stroganoffen. Det är ett förfinat ryskt recept som enligt sägen skapades av franska kockar hos den mäktiga familjen Stroganov i Ryssland under 1800-talet och fick stor spridning via USA där rätten slog igenom i samband med ryska migranter som kom under andra världskriget. Vi har i alla händelser receptet här och du ska tänka på att du ska använda biff och den ska skäras från den möra sidan av biffstocken

Detta behöver du  till fyra:
150 gram smör
6 hg biffkött som är mört
1 dl finhackad schalottenlök
250g rensade färska champinjoner
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
1/4 tesked muskot
1/2 tesked torkad dragon eller två teskedar färsk dragon
2 1/2 dl creme fraiche

Så här gör du:
Smält 50 gav smöret i en tjockbottnad stor stekpanna. Se till att det bra fart på värmen och lägg i biffen som du skurit i 1 cm breda och långa strimlor. (Du gör skivor som du strimlar på längden). Köttet ska brynas snabbt men inte så att smöret bränner. Möjligtvis behöver du pga pannans storlek steka köttet i omgångar. Vänd strimlorna så de får färg runtom. Salta och peppra medan det steker. När det är färdigt lägg köttet i en skål bredvid spisen.
Sänk värmen på plattan och lägg i 50 g till av smöret. Låt den hackade schalottenlöken koka i smöret under 1-2 minuter. Låt den suga upp resten av eventuell köttsaft och lägg den sedan i samma skål som köttet.
Smält ytterligare 50 gram smör. Öka värmen till medelvarm och lägg i champinjonerna som du rensat och skivat. Koka under omrörning under ca 4 minuter. Strö över muskot och dragon medan champinjonerna steker.
Reducera värmen till låg och och lägg till creme fraichen till svampen. Tycker du att den blir för tjock (beroende på vilken creme fraiche du använder) kan du tunna med ett par teskedar grädde. Rör ner creme fraichen ordentligt. Låt det inte sjuda eller koka eftersom creme fraichen lätt går sönder. Rör ner köttet och schalottenlöken. Smaka av med salt och peppar.
Servera direkt med bandpasta (typ tagliatelle) eller pressad potatis.