Skriv ut recept Skriv ut recept

Alldeles underbart god höstmat och så passar det förträffligt till ett vin med fin doft och smak.
Detta behöver du till 4 portioner:
1 kg Lammkött med ben alternativt 700 g Lammkött utan ben
12 schalottenlökar
200 g Champinjoner
400 g Skalade tomater på burk
1/2 ts Muskotnöt; riven
1 1/2 ts Salt Peppar
Marinad:
35 cl Rött vin
3 Morötter
1 Stor Gul lök
1 Vitlöksklyfta
1 Lagerblad
1 ts Rosmarin
1 ts Timjan
Så här gör du:
FÖRSTA DAGEN: Skär köttet i tärningar 3×3 cm. Skala löken till marinaden och dela i fyra delar per lök, skala morötter och skiva i ca 2 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöksklyftan. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, lägg i köttet och låt stå ett dygn i kylskåpet.
ANDRA DAGEN: Sätt ugnen på 175°. Skär tomaterna i stora bitar (spadet ska inte användas här, kan frysas ner till annat tillfälle). Lägg kött och marinad i en tjockbottnad ugnsfast gryta, fyll på med vatten så att det precis täcker köttet. Lägg i tomater och smaksätt med salt, riven peppar och några varv med pepparkvarnen. Låt koka upp på spisen, lägg på lock och sätt grytan i ugnen. Bräsera grytan i ugnen ca 1 1/4 timme eller tills köttet känns mört. Skala smålökarna och gör i ordning champinjonerna under tiden. Lägg ner dem i grytan när det är ca 25 minuter kvar av koktiden. Kokt potatis eller kokt ris är gott till.