Skriv ut recept Skriv ut recept

Lökfond används i många av våra recept. Här får du receptet för hur du gör din egen lökfond. Mycket enkelt. Det bara tar lite tid.
Detta behöver du till en sats:
3 kg gul lök, skalad och finhackad
1 stor morot, i skivor
1 selleristjälk, i små bitar

1 dl vegetabilisk olja
1/2 l champinjoner, finhackade
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
6 cl mörk rom
5 dl vitt vin
Så här gör du:
Värm upp oljan i en stor stekpanna.
Lägg i den hackade löken. Låt steka på låg värme till dess att löken mjuknar och börjar få färg. Lägg i svampen och fortsätt steka på låg värme under lock till dess att svampen släpper sitt vatten. Lägg i morot och selleri.
Ta av locket och låt steka så att vätskan reduceras. Stek till dessa att det nästan är helt torrt och löken fått brun färg. Rör om då och då.
Häll i romen och vinet och rör om ordenligt.  Alla stekrester ska upp från botten. Höj värmen. Låt koka samman ca 45 minuter på låg värme utan lock.
Kör hela blandningen i matberedare i omgångar. Sila genom fin sil eller silduk. Om du vill kan du koka väskan och reducera den för att få kraftigare smak.