Lökfond

Lökfond används i många av våra recept. Här får du receptet för hur du gör din egen lökfond. Mycket enkelt. Det bara tar lite tid.
Detta behöver du till en sats:
3 kg gul lök, skalad och finhackad
1 dl vegetabilisk olja
1/2 l champinjoner, finhackade
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
6 cl mörk rom
6 dl vitt vin
Så här gör du:
Värm upp oljan i en stor stekpanna.
Lägg i den hackade löken. Låt steka på låg värme till dess att svampen mjuknar och börjar få färg. Lägg i svampen och fortsätt steka på låg värme under lock till dess att svampen släpper sitt vatten.
Ta av locket och låt steka så att vätskan reduceras. Stek till dessa att det nästan är helt torrt och löken fått brun färg. Rör om då och då.
Häll i romen och vinet och rör om 0rdenligt.  Alla stekrester ska upp från botten. Höj värmen. Låt koka samman ca 15 minuter.
Kör hela blandningen i matberedare i omgångar. Sila genom fin sil eller silduk. Vätskan du får fram är en användbar lökfond.
Löken och svampen du silat bort kan du använda till kött- eller fiskgryta.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner