Skriv ut recept Skriv ut recept

Många kanske har glömt att Österrike med huvudstaden Wien var världens centrum under kungadömet Österrike-Ungern. Ätten Habsburg styrde stora delar av Europa. Mattraditionerna var stora och man kombinerade öst och väst med nord och syd. Inte minst var man mästare på olika former av köttgrytor.
Detta är en lättlagad variant som passar våra svenska smaklökar. Det ser ut att vara mycket ingredienser men inga svåra handgrepp.
Detta behöver du till fyra:
5 skivor bacon, skurna i små bitar
1 kg benfri högrev, skuren i stora bitar
2 matskedar olivolja
4 stora gula lökar, skurna i stora bitar
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk thailändsk röd curry (man måste ju få lite hetta också i den Österrikiska grytan)
1 tsk spiskummin
2 lagerblad
1 dl vetemjöl
2 msk rödvinsvinäger
1 dl tomatpuré
1 tesked salt
3 msk koncentrerad köttfond
5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 paprikor, rensade och finhackade
4 bakpotatisar, skalade och skurna i stora bitar
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Stek baconet så att det blir krispigt i en stekgryta. Ta därefter bort baconet till en skål och behåll allt fettet i grytan. Vänd köttbitarna i mjöl och stek dem i baconfettet så att de får färg runt om. Lägg köttet i en skål.
Sänk till medelvärme och häll i oljan.  Lägg i lök och vitlök. Stek till dess att löken är gyllenbrun.
Blanda ner vinäger, röd curry och tomatpuré. Rör ner vin, fond, 1 tsk salt och vatten. Lägg i kummin, paprikabitar och lagerblad. Koka upp. Lägg i baconbitarna och köttet och låt sjuda i 45 minuter. Lägg därefter i potatisbitarna och låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av om du behöver mera salt och peppar.
Du kan göra grytan flera dagar innan och spara den kall och värma upp den före serveringen. Det blir den faktiskt bättre av.