Skriv ut recept Skriv ut recept

Brässerat kött är en riktig norditaliensk klassiker. Du kan göra det på olika köttstycken såsom lamm eller högrev, men ett hett tips är också att prova att bräsera oxkind om du hittar det hos slaktaren. Servera med krämig polenta om du vill vara riktigt norditaliensk, eller så kan du göra potatismos eller risotto.

Det här behöver du till fyra:
800 g högrev skuret i bitar
75 cl kraftigt rödvin (använd något enklare vin, det blir lite slöseri att slänga i dyr Barolo enligt oss)
2 stjälkar bladselleri, hackade
3 skalade och hackade morötter
3 finhackade vitlöksklyftor
3 hackade gula löckar
4 kvistar färsk rosmarin
Smör och olivolja att steka i
Salt och peppar att smaka av med

Så här gör du:
Om du har god tid så ska du börja med att marinera. Lägg köttet i en påse tillsammans med grönsaker och rosmarin, häll på vinet och låt stå i kylen över natten. När du sedan ska laga rätten så lyfter du ut köttet ur påsen först och torkar av det (har du inte tid så hoppar du över marinerandet). Därefter bryner du det på hög temperatur med olja och smör i en lite djupare stekpanna eller gryta. När det blivit en fin yta häller du ned resten av påsens innehåll och låter puttra på låg temperatur under lock i 3 timmar. Lyft sedan ut köttet och släng rosmarinkvistarna. Resten som ligger kvar i stekpannan eller grytan kör du slät med en stavmixer. Krydda såsen efter smak med salt och peppar. Lägg upp köttet och häll såsen på. Servera med krämig polenta, risotto eller hederligt potatismos.