Skriv ut recept Skriv ut recept

Gelé är  ett tillbehör som svenskarna älskar och som kan passa bra till mycket. Ta det till lamm,vilt eller en stekt lax.  Du måste bara tänka på att inte göra den så söt. Det förstör vinet. Detta är en lättsötad gelé, som du lätt kan laga.
Detta behöver du till fyra:
2 pkt frysta blåbär
2 msk socker
2 dl vitt vin
8 blad färsk mynta
2 msk pressad citron
1 dl mörk rom
1 tsk salt
1 eller 2 gelatinblad ( ta 2 blad om du gillar hårdare gelé)
Så här gör du:
Lägg blåbär och myntablad i en kastrull och häll över vinet.
Koka upp och låt koka i 15 minuter.
Kör vinet med blåbär och mynta i en matberedare. Kör länge så att allt finfördelas.
Sila i en fin sil. Låt rinna igenom och rör då och då med baksidan av en sked så att du hjälper vätskan igenom:
Häll vätskan i en kastrull. Koka upp och lägg i sockret. När det löst sig tar du kastrullen av värmen och tillsätter rom, citron och salt. Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter så att det blir helt mjukt.
Lägg gelatinbladet i blåbärsblandningen. Rör till dess att gelatinet löst sig. Häll över i en burk eller skål och ställ kallt till dess att gelén stelnat.