Bortsch – rysk rödbetssoppa
Köp så många av ingredienserna som möjligt som färska primörer. Det dyker upp nu från världens alla hörn. Det blir en förtrollande god smak. Och allt är vegetariskt. Nu när de nya smakerna är här längtar vi verkligen eftr den där mjuka söta smaken av färska morötter och rödbetor.
Detta behöver du till sex portioner:
7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
3 st. medelstora gula lökar
2 st. medelstora morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
3 msk smör
1 ½ liter vatten + 3 matskedar koncentrerad grönsaksbuljong
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1 1/2 msk vinäger
salt (om det behövs – beror på hur salt buljongen är)
Så här gör du:
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.
Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick creme fraiche dessutom gärna piroger eller grovt bröd.