Skriv ut recept Skriv ut recept

(på bilden stekt hälleflundra md madeirasås)
Vi provade Madeira på senaste provningen. Det smakade underbart gott och frågan kom upp hur man kan använda eventuella slattar. Ett sätt är att göra en klassisk madeirasås till en köttbit eller stek mitt i julmaten. Gott och riktigt klassiskt.
Detta är för fyra personer:
4 msk Smör
3 msk Lök, gul, finhackad
1/2 tsk Grönpeppar (krossad)
1/2 tsk Tomatpuré
1 1/2 tsk Vetemjöl
4 dl grönsaksbuljong (1dl koncentrerad plus 3 dl vatten)
1 1/2 dl Madeiravin
2 tsk balsamico vinäger
Gör så här:
Skala och finhacka löken (1 liten halv lök ung. = 3 msk). Koka upp buljongen och mät upp vinet. Fräs löken sakta i 2 msk smör utan att ge löken färg. Smula i görnpepparen och tillsätt tomatpurén. Låt fräsa några sekunder innan mjölet pudras över och rörs ihop med löken. Späd med den varma buljongen under ständig vispning för att undvika klumpar i såsen. Tillsätt vinägern och madeiran. Koka såsen sakta i 10 min. Sila såsen. Precis före servering blankas såsen med 2 msk smör. Leacock Saint John Madeira finns på halvflaska för den som vill göra sås utan slatt.
Undrar du hur du ska använda det som blir över när såsen är gjord…….drick det till deserten och njut!