Beskrivning
Land: Sydafrika
Distrikt: Western Cape
Druva: Chenin Blanc 97 %, Viognier 3 %
Årgång: 2018
Alkoholhalt: 13,5 %
Syra: 5,6 g/l
Sockerhalt: 4,3 g/l
Smak/doft. Torr, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, tropisk frukt, smör, vanilj och nötter.
INFORMATION:Det här vinet producerades på lite annorlunda sätt jämfört med många andra sydafrikanska chenin blanc-viner. Man väljer t ex druvor från den vingård med lågavkastande bush-vines, som gynnas av den s k vindtunneleffekten, en naturens egen vindgata, som för upp svalare luft från havet. Det ger druvorna den svalka de behöver för att inte mogna innan alla aromämnen är på plats. Man skördar dessutom sent för att sockerhalten i druvorna ska hinna bli hög. I den slutliga blenden tillsätter man dessutom en liten andel – endast 3 procent – viognier, för att runda av den torra chenin blanc:en med lite fruktsötma från viognier.
VINETS KARAKTÄR: Doften är rik och bjuder på guava, limeskal, mogna päron och apelsinblom. Ren frisk frukt med inslag av passionsfrukt och en rund balanserad ekkaraktär.
VINIFIKATION: Druvorna skördades tidigt på morgonen för att behålla sina friska aromer. 80% fermenterades på ståltank och resterande på ekfat. Vinet lagrades därefter fem månader på nya ungerska och franska ekfat.
Producenten:
Mulderbosch ligger i Koelenhof-området i Stellenbosch, där druvorna får sin speciella karaktär av den så kallade vindtunneleffekten, en naturens egen vindgata, som för upp svalare luft från havet. Det ger druvorna den svalka de behöver för att sova gott om nätterna och inte mogna innan alla aromämnen är på plats. Endast en del av egendomen är planeterad med vin, resten har ägarna låtit förbli så som naturen själv skapat det, till glädje för alla levande varelser i området!
Steen är det lokala namnet på chenin blanc och op hout betyder helt enkelt ”på fat”. Doften är rik och bjuder på guava, limeskal, mogna päron och apelsinblom. Vinet är friskt och fruktigt med inslag av passionsfrukt och har en rund balanserad ekkaraktär.