Champinjonsoppa
Klassisk husmanskost, som du kokar ihop på en halv timma och inte kan misslyckas med. Fungerar fint som en förrätt också till den fina middagen.
Detta behöver du till fyra:
100 g smör
2 msk mjöl
2 normalstora lökar, finhackade
2 vitlökar, finhackade
2 lagerblad
3 msk pressad citron
500 g champinjoner, hackade
4 stora champinjoner i tunna skivor
3 msk koncentrerad kantarellfond
5 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1/2 tsk vitpeppar
6 cl mörk rom
Så här gör du:
Hetta upp smöret. Stek den skivade löken hastigt på båda sidor och lägg åt sidan.
Lägg i löken och vitlöken och stek den mjuk under ett par minuter.
Lägg i svampen med lagerbladen och pudra över mjölet. Stek under omrörning i 6-7 minuter. Tillsätt fond, vin och citron och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.
Ta bort lagerbladen.
Kör soppan slät i blender eller med stavmixer. Tillsätt rom, peppar och grädde och koka upp.
Servera med de stekta svampskivorna och kanske lite hackad persilja. Gärna en skiva gott bröd, som du rostat.