Skriv ut recept Skriv ut recept

Champinjonsoppa

,

Klassisk husmanskost, som du kokar ihop på en halv timma och inte kan misslyckas med. Fungerar fint som en förrätt också till den fina middagen.

Detta behöver du till fyra:
100 g smör
2 msk mjöl
2 normalstora lökar, finhackade
2 vitlökar, finhackade
2 lagerblad
3 msk pressad citron
500 g champinjoner, hackade
4 stora champinjoner i tunna skivor
3 msk koncentrerad kantarellfond
5 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1/2 tsk vitpeppar
6 cl mörk rom

Så här gör du:
Hetta upp smöret. Stek den skivade löken hastigt på båda sidor och lägg åt sidan.
Lägg i löken och vitlöken och stek den mjuk under ett par minuter.
Lägg i svampen med lagerbladen och pudra över mjölet. Stek under omrörning i 6-7 minuter. Tillsätt fond, vin och citron och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.
Ta bort lagerbladen.
Kör soppan slät i blender eller med stavmixer. Tillsätt rom, peppar och grädde och koka upp.
Servera med de stekta svampskivorna och kanske lite hackad persilja. Gärna en skiva gott bröd, som du rostat.