Champinjonsoppa med pepparrot
Klassiska smaker som lyfter med pepparroten och lite överraskande ingredienser. Ytterst lättlagat
Detta behöver du till fyra:
1 gul lök
1 l färska champinjoner
2 dl skivade färska champinjoner till serveringen
3 msk smör
2 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk färsk dragon
2+1 msk färsk finriven pepparrot
2 dl torrt vitt vin
1 msk rivet apelsinskal
1 msk pressad citron
3 dl grädde
2 msk majsmjöl till redningen
salt och peppar efter smak.
Så här gör du:
Hacka löken fint. Hacka de hela champinjonerna fint. Hetta upp 2 msk smör en stekpanna. Stek först löken så att den blir mjuk och lägg sedan i den hackade svampen med fonden, pressad citron och dragon och stek tillsammans i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt koka ytterligare fem minuter.
Lägg hela svampblandningen i en matberedare eller blender och kör det till en slät sås.
Lägg såsen i en kastrull och koka upp och lägg i grädde, 2 msk pepparrot och apelsinskal. Lös upp majsmjölet i lite kallt vatten och häll i soppan. Låt koka 3-4 minuter under omrörning så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm.
Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och rör ner pepparroten. Stek svampskivorna på mycket hög värme så att de får färg. Salta och peppra försiktigt.
Servera soppan med några skivor stekt svamp på toppen.