Champinjonsoppa
En riktig klassiker som kan lagas året runt när det nu ligger champinjoner och annan svamp i varje grönsaksdisk. Lätt att laga och gott till både vardag som fest. Som en varm härlig lunch eller en förrätt vid middagen.
Detta behöver du till fyra personer:
1 liter färska champinjoner rensade och i halvor (OBS! skölj aldrig svamp. Rensa med borste och kniv)
2 matskedar finhackade gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 teskedar kantarellfond
2 teskedar kycklingfond
1 tesked balsamvinäger
1 matsked passerade tomater
2 matskedar smör
1 matsked mjöl
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 tesked riven muskot
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Stek svampen i torr panna med lite salt så att svampen börjar ge vätska. spara några svampar till dekor. Finhacka den stekta svampen.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Lägg i lök, vitlök och den stekta svampen och stek till dess att löken blivit mjuk och genomskinlig.
Strö över mjölet och rör ordentligt.
Tillsätt vatten, vin, tomat, vinäger och fonder i omgångar. Lite först så att mjölet inte klumpar sig och sedan mera. Koka upp så att det börjar tjockna under omrörning. Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp och låt koka i minst fem minuter. Servera het