Chokladdessert med smak av äpplen och hallon
Det här är en komplett dessert som är enklare att göra än den verkar när man serverar den. Den för tankarna till det klassiska franska köket, men med en liten ny tanke. Och serverat med en av våra favoriter blir det oemotståndligt.
Detta behöver du till sex desserter
6 stora muffinsformar
chokladsmeten:
75 gram smör
1 dl socker
1 ägg
1/2 tesked vaniljsocker
1 tesked bakpulver
3 matskedar kakaopulver
1 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
innehållet:
1 matsked smör
1 1/2 söta skalade och tärnade äpplen
2 dl frysta hallon
2 matskedar socker
6 skivor mandelmassa av en femkronas storlek och tjocklek
att servera till och dekorera med
1 vispgrädde vispad medium med 1 tesked socker
riven mörk choklad
en aning florsocker
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop socker och smör (enklast om smöret är rumstempererat. Rör i ägget och när det blandat sig ordentligt rör du ner bakpulver och vaniljsocker och därefter kakao. Häll i mjölk och mjöl samtidigt och vispa ner i blandningen. Vispa bara till det blandat sig. Ställ åt sidan. Värm en stekpanna och smält smöret på medelvärme. Lägg i äppelbitarna och hallonen och strö över socker. Stek till dess att hallonen lösts upp och sockret lösts upp. Låt svalna något. Fyll botten med äppel och hallonblandningen. Lägg över en skiva mandelmassa och täck sedan med chokladmassan. Tänk på att lämna en cm till överkanten så att det inte rinner över när det växer i ugnen. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna till ljummet. Ta därefter bakverken ur formarna väldigt försiktigt. Dela eventuellt dem i halvor och servera med lite grädde. Strö över riven mörk chokladpå grädde och tallrik. Några stänk florsocker på chokladdesserten gör den mera välklädd. När du läppjar på Offley Cachucha (nr 8106) 119.- till så kommer du att älska desserten lika mycket som den vita gyllengulaporten. Slut ögonen och åk med. Det är en resa.