Skriv ut recept Skriv ut recept

Gammelfarmor har gett oss sitt recept för pepparkaksdeg. Prova det och hör du till ostfantasterna så ät en nybakad pepparkaka med en klick gorgonzola. Varför inte med ett glas madeira.
Detta behöver du
1 1/2 dl smör som fått mjukna
4 dl socker
1 matsked mörk sirap
2 matskedar bakpulver
1 stort ägg som du vispat upp
3 teskedar kanel
2 teskedar riven ingefära
1 tesked kryddpeppar
8 dl vetemjöl
1 1/2 dl apelsinjuice.
Så här gör du:
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör samman smör och socker så att det blir smidigt. Lägg i det blandade mjölet med alla andra ingredienser. Blanda till en deg för hand eller i en matberedare. Forma degen till en limpa med den tjocklek du önskar. Vi brukar landa på runt 5 cm i diameter. Låt degen vila över natten i kylskåp. Skär 1 mm tjocka skivor och placera på bakplåtspapper. Grädda i 175-200 grader i ca 10 minuter. Goda nybakade och hela julen.