Skriv ut recept Skriv ut recept

Vi har gjort en härlig fruktsallad som passar utmärkt efter en julbuffet eller kanske en middag med anka eller kyckling. Lägg upp den i klara glasskålar om du har så man kan njuta an salladens alla färger: Missa inte den goda lagen på vit port som sätter prägel på frukten.
Detta behöver du:
2 bananer skalade och skivade
225 gram blå druvor utan kärnor i halvor
1 stor mango skalad och tärnad i små tärningar
1 liten ananas skalad och skuren i små tärningar
2 blodapelsiner skalade och delade i klyftor som skärs i halvor
2 kivifrukter skalade och skurna i smala skivor
3 röda äpplen skalade, urkärnade och skurna i små bitar
Kärnor från två granatäpplen
1 hel muskot
Till lagen
100 gram brun farin
2 små kanelstänger
det rivna skalet och saften från två lime frukter
1 dl nypressad apelsinjuice
1 dl ananasjuice
20 cl vit port.
2 dl vatten
Gör så här:
Börja med att göra lagen. Lägg socker, kanel, skalet från limen och vatten i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret löst sig helt. Rör med träsked och inga sockerkristaller ska vara kvar- Låt svalna. Lägg all den färdiga frukten i en stor skål. Häll över den svalnade lagen, fruktjuice, saften från limen och den vita porten. Blanda försiktigt. Låt stå täckt i kylen några timmar. Vid serveringen riv över färsk muskot. Vill du vara lyxig garnerar du med en halv färsk jordgubbe och en kvist citronmeliss.