Skriv ut recept Skriv ut recept

Fruktsallad med kaneldoft

Vi har gjort en härlig fruktsallad som passar utmärkt efter en julbuffet eller kanske en middag med anka eller kyckling. Lägg upp den i klara glasskålar om du har så man kan njuta an salladens alla färger: Missa inte den goda lagen på vit port som sätter prägel på frukten.
Detta behöver du:
2 bananer skalade och skivade
225 gram blå druvor utan kärnor i halvor
1 stor mango skalad och tärnad i små tärningar
1 liten ananas skalad och skuren i små tärningar
2 blodapelsiner skalade och delade i klyftor som skärs i halvor
2 kivifrukter skalade och skurna i smala skivor
3 röda äpplen skalade, urkärnade och skurna i små bitar
Kärnor från två granatäpplen
1 hel muskot
Till lagen
100 gram brun farin
2 små kanelstänger
det rivna skalet och saften från två lime frukter
1 dl nypressad apelsinjuice
1 dl ananasjuice
20 cl vit port.
2 dl vatten
Gör så här:
Börja med att göra lagen. Lägg socker, kanel, skalet från limen och vatten i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret löst sig helt. Rör med träsked och inga sockerkristaller ska vara kvar- Låt svalna. Lägg all den färdiga frukten i en stor skål. Häll över den svalnade lagen, fruktjuice, saften från limen och den vita porten. Blanda försiktigt. Låt stå täckt i kylen några timmar. Vid serveringen riv över färsk muskot. Vill du vara lyxig garnerar du med en halv färsk jordgubbe och en kvist citronmeliss.