Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är en liten läckerbit som inte är så svår. Det tunga är att du måste handla in en flaska likör av typ Mandarin Napoleon, en så kallad cognacslikör. Men när du gjort det så har du till ett antal serveringar. Och du kommer inte att ångra dig.

Detta behöver du:
till moussen:
150 gram smält mörk choklad
2 ägg
250 ml vispgrädde
40 g socker
till nougaten:
150 g socker
80 gram hackad mandel
80 ml Mandarin Napoleon
till garnering:
blad av mynta
tunna skivor av den röda apelsinskalet

Så här gör du:
Smält chokladen i ett vattenbad. Skilj gulorna från vitorna i äggen. Lägg i äggulorna i chokladen och rör frenetiskt. Sätt åt sidan och låt svalna. Vispa grädden till ett hårt skum. Rör försiktigt ner det i chokladsmeten när den svalnat.
Vipa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det löst sig. Rör försiktigt ner äggvitan i chokladsmeten. Ställ svalt.
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull med lite vatten. Rör hela tiden. När sockret smält tillsätt den hackade mandeln. Fortsätt röra tills det får brun färg. Sprid då snabbt ut det på bakpapper till en tunn ”pannkaka”. Låt svalna.
Vid serveringen bryter du bitar av nougaten och lägger i botten på din dessertskål. Gärna ett martiniglas. Häll över Mandarin Napoleon och fyll sedan skålen med moussen försiktigt så att likör och nougat stannar på undersidan. Dekorera med apelsinskal och mynta.