Chokladmousse med mandelknäck
Detta är en liten läckerbit som inte är så svår. Vi har använt Grand Marnier likör, men det gås bra med annan apelsinalkohol om du har det.
Detta behöver du:
till moussen:
150 gram smält mörk choklad
2 ägg
250 ml vispgrädde
40 g socker
till nougaten:
150 g socker
80 gram hackad mandel
80 ml Grand Marnier
till garnering:
vispad grädde
chokladgarnityr
Så här gör du:
Smält chokladen i ett vattenbad. Skilj gulorna från vitorna i äggen. Lägg i äggulorna i chokladen och rör frenetiskt. Sätt åt sidan och låt svalna. Vispa grädden till ett hårt skum. Rör försiktigt ner det i chokladsmeten när den svalnat.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det löst sig. Rör försiktigt ner äggvitan i chokladsmeten. Ställ svalt.
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull med lite vatten. Rör hela tiden. När sockret smält tillsätt den hackade mandeln. Fortsätt röra tills det får brun färg. Sprid då snabbt ut det på bakpapper till en tunn ”pannkaka”. Låt svalna.
Vid serveringen bryter du bitar av nougaten och lägger i botten på din dessertskål. Gärna ett martiniglas. Häll över Grand Marnier och fyll sedan skålen med moussen försiktigt så att likör och nougat stannar på undersidan. Dekorera med grädde och chokladgarnityr.