Krämig soppa på purjolök och rött vin
Vad gör man om det blir en skvätt vin över som egentligen är för gott att bara hälla ut. Svaret är….gör den här underbara soppan. Och förresten det går ju utmärkt att ta lite vin i soppan från en ny flaska och sedan njuta resten till.
Detta behöver du till fyra:
Fyra skivor vitt bröd med lite fullkorn i.
4 matskedar olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta
1 nypa saffran
3 medelstora purjolökar skurna i supertunna skivor (ca 7,5 dl)
1 1/2 dl rött smakrikt vin plus en matsked
7 1/2 dl kycklingfond (Späd koncentrerad forn 1-4 med vatten)
2 dl vispgrädde
samt och nymalen vitpeppar
1 dl riven parmesan ost
Så här gör du:
Värm ugnen till 175 grader. Lägg prödskivorna på ett bakpapper på plåt och pensla dem med olja. Baka dem i ugnen tills de är krispiga, ca 10 minuter. Gnid in ordentligt mot den skalade vitlöksklyftan. Skär därefter i mindre tärningar.
Hetta upp 3 matskedar olja i en kastrull. Tillsätt saffran och all purjo utom 1 dl, som du sparar. Koka på medelvärme tills löken är mjuk, ca 4 minuter. Lägg i det röda vinet och höj värmen och reducera vätskan. Tillsätta fonden och låt sjuda i ca 3 minuter. Lägg i brödtärningarna och sjud i ytterligare 3 minuter. I omgångar kör du blandningen till puré i en matberedare. Lägg tillbaka i kastrullen och tillsätt densista matskeden vin och grädden, salta och peppra och håll varm utan att koka.
I en stekpanna hettar du upp 1/2 matsked olja. Lägg i den resterande löken och låt mujkna på medelvärme. Forma löken till fyra små plättar. Lägg ungefär en matsked ost över varje. Koka tills osten smält in helt. Flytta plättarna till en tallrik och låt svalna.
När plättarna blivit krispiga är du färdig att servera. Häll varm soppa i tallriken och toppa med en lök och ostplätt. Smakar otroligt bra. Prova en italiensk godsak; Ruffino Riserva Ducale (nr 2235) 125.- .