Skriv ut recept Skriv ut recept

En väldigt trevlig dessert som är festlig att servera och det blir en extra ”twist” med de kanderade skalen. Egentligen ganska enkel att göra också. Det är några steg att ta sig igenom, men gör du det i rätt ordning kommer det att gå väldigt bra.
Detta behöver du till fyra:
4 gelatinblad
3 ägg där du delat på gulor och vitor
75 g socker
1 dl vispgrädde
Saften från 3 citroner
1 tesked finrivet cintronskal
Till serveringen:
1 dl vispgrädde som vispats till ett lätt skum
kanderade cintronskal (se längst ner)
Till kanderade citronskalen:
1 organisk citron (skalen har mycket mer doft om de är organiskt odlade)
60 socker
4 matskedar vatten
Så här gör du:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 15 minuter.
Vispa med en elvisp samman äggulor och socker till ett nästan vitt skum. Vispa äggvitan i en annan skål till dess att du kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner. Vispa grädden till ett fast, men inte hårt skum.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en liten kastrull och smält dem på låg värme. Slå av värmen och tillsätt citronsaft och citronskal. Häll långsamt ner citrongelatinet i äggblandningen under ständig omrörning. Ställ därefter blandningen kallt någon timma till dess att den börjar tjockna.  Ta då ut skålen ur kylen. Vänd ner äggvita och den vispade grädden i citronblandningen. Lägg upp i portionsskålar och ställ kallt under ett par timmar.
Så här kanderar du skalen:
Skär av det gula skalet på citronen med en vass kniv i så stora bitar som möjligt. Skär i långa tunna strimlor. Pressa citronsaften i en kastrull och lägg i vatten och socker. Låt koka upp och rör till dess att sockret löst sig. Lägg i citronskalstrimlorna. Låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen av värmen och plocka upp citronskalen. Separera dem från varandra och lägg att rinna av och svalna på bakpapper. De är färdiga att servera. Både vackert och gott.Servera rätten. Lägg en klick grädde på moussen och dekorera med kanderade citronskal. Kalasmat!