Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är klassisk skandinavisk mat. Fjärran från burkarnas fiskbullar utan en liten fiskrätt som är så lätt att laga och ger så mycket smaker tillbaka.Detta behöver du till fyra:
Remouladen
1 matsked finhackad inlagd gurka
1 tesked kapris hackad
200 g färsk majonnäs
3 matskedar creme fraiche
1 tesked Dijon senap
1 tesked curry
3 matskedar hackad gräslök
1 matsked finhackad färsk dragon
2 matskedar finhackade morötter
1 matsked pressad citron
salt och peppar efter smak
Fiskkakorna
600 g färsk vit fiskfilé
2 vårlökar, finhackade
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 matskedar finhackad färsk dragon
3 matskedar finhackad persilja
saften från 1/2 citron
2 matskedar potatismjöl
30 g smör
vegetarisk olja till stekning
salt och peppar
Dill till garnering
Potatis:
50 g smör
800 g kokt liten potatis som du skalat efter kokningen.
4 matskedar finhackad dill
salt och peppar
Så Här gör du:
1. Remouladen
Blanda alla ingredienserna väl och smaka av med salt och peppar. Täck med plast och ställ kallt till serveringen.
2. Fiskkakorna
Finhacka fisken verkligt fint med vass kniv. Lägg i en skål och blanda med vårlök, ägg, grädde, kryddor och citronsaft. Blanda ordentligt och tillsätt därefter potatismjöl samt 2 teskedar salt och 1 tesked peppar. Blanda ihop väl.
Värm smör och olja i en stor stekpanna. Forma smeten till 12 små fiskkakor med händerna eller två matskedar. Lägg försiktigt fiskkakorna i stekpannan och stek ca 4 minuter per sida på medelvärme så att de får färg.
3. Potatisen.
Smält smöret och när det börjar bubbla lägger du i potatisen. Salta och peppra lite och låt steka till dess att de får gyllenbrun färg. Tillsätt dillen.
Servera på tallrik med fiskkakor, remoulad och den goda smörstekta potatisen. Väldigt danskt på ett modernt sätt.