Vaniljparfait
En underbar dessert som du kan göra utan glassmaskin och njuta av. Den ska frysas en stund, men tillagningen är väldigt enkel.
Detta behöver du till fyra:
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
8 dl vispgrädde
Så här gör du:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp 1 dl av grädden i en liten kastrull och lägg i vaniljen tillsammans med de urskrapade stjälkarna. Låt koka en minut. Ta bort stjälkarna och kasta dem. Kyl ner grädden.
Vispa samman ägg med socker till ett ljust skum. Blanda den avsvalnade vaniljgrädden med resten av grädden och vispa det till dess att grädden stillnar och bildar små berg och dalar i skålen. Blanda försiktigt ner grädden i äggblandningen. Fördela i formar som du vill frysa i. Det kan vara portionsskålar eller om du tar större skålar klä dem först med plastfolie innan du fyller dem för då blir det lättare att ta ur formen om du ska skära bitar. Ska frysas minst sex timmar. Men helst ätas samma dag. Vaniljaromerna är flyktiga.
Servera med friska bär och bara njut