Citronkyckling
En läcker rätt som du gör på hel kyckling, men den late kan göra det med kycklingbröstfiléer i stället. Enkelt att laga och du serverar den med de tillbehör du älskar. Vi tar den med lite sockerärtor som vi bara hastigt vänt i smält varmt smör.
Detta behöver du till fyra:
1 stor kyckling
3 mogna citroner
2 matskedar kycklingfond koncentrerad
1 matsked smör
3 dl vispgrädde
2 matskedar finhackad färsk rosmarin
1 matsked finhackad färsk timjan
3 vitlöksklyftor, pressade
2 matskedar mörk rom eller cognac
2 dl vitt torrt vin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Riv det gula skalet av citronerna och lägg i en skål. Pressa i all citronsaft från citronerna i samma skål. Lägg i kycklingfond, vitt vin, rosmarin, timjan, cognac/rom och vitlök. Vispa ihop ordentligt.
Salta och peppra kycklingen runt om och lägg den i en smord ugnsfast form. Stoppa kycklingen i ugnen i 20 minuter. Pensla därefter kycklingen med din kryddblandning och låt baka i 1 timma och 15 minuter.
Efter halva tiden penslar du kycklingen igen. Tänk på att det ska vara kryddblandning kvar till såsen.
När kycklingen är färdig tar du den ur ugnen och lägger den på en skärbräda. Lägg smöret i den varma formen och låt det smälta. Vispa ur allt som runnit ner i fatet och häll över det till en kastrull. Tillsätt den resterande dressingen. Låt koka upp och tillsätt grädden. Låt koka samman så att det tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Skär upp vackert och servera.