Skriv ut recept Skriv ut recept

Kycklinggryta med torr cider och grädde

En gryta som blir fantastiskt god just för att du använder hela kycklingen. Det blir en djupare smak och det bästa är att den sköter sig nästan helt själv. Vilket lämnar tid till dig att göra något annat under tiden.

Detta behöver du till 4 personer:
1 hel kyckling
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 msk olivolja

100 g rökt sidfläsk
2 stora lökar finhackade
8 potatisar, skalade och skurna i fyra klyftor
3 dl torr äppelcider
1  knippe persilja
1  knippe timjan
1 lagerblad
 steksnöre
1 dl grädde
2 msk pressad citron

1 msk hackad persilja
salt och peppar

Såhär gör du:
Stycka kycklingen i 8 bitar. Mjöla, salta och peppra kycklingbitarna runtom. Bryn kycklingbitarna i 1 msk smör och 1 msk olja så att de får fin färg.
Lägg över kycklingdelarna i en rejäl gryta så att det får plats.
Skär fläsket i mindre bitar och stek i resten av smöret, använd samma panna som du stekte kycklingen i. Lägg ner löken i pannan tillsammans med fläsket, när det börjat ta färg. Stek till dess att löken mjuknat. Låt det ta sin tid på lagom värme.
När fläsket och löken är färdig häller du över det i grytan med kyckling.  Häll över cider och citron och koka upp under lock.
Bind ihop persilja, timjan och lagerblad med steksnöre till en lite bukett. Lägg ner i grytan, se till att den hamnar under vätska så att smakerna sprider sig. Placera potatisklyftorna runt kycklingen. Lägg på locket och låt det sjuda i ca 30 minuter.
Efter ca 30 min, lyft på locket och se efter om köttet börjar släppa från benen. Om inte sjud en stund till.
Ta bort kryddbuketten och tillsätt grädden och låt koka ihop utan lock i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar samt garnera med den hackade persiljan.