Gräddig pasta med lax och svamp
God och lättlagad pasta med lax och svamp. Milda mjuka smaker som många gillar.
Detta behöver du till fyra:
Valfri pasta efter hur hungriga ni är (penne eller tagliatelle rekommenderas)
200 gram skogschampinjoner, skurna i halvor
1 gul lök
150 gram laxfilé utan skinn och ben
olivolja
salt och peppar
50 gram smör
2 matskedar vetemjöl
1 matsked japansk soja
2 dl grädde
1 matsked riven pepparrot
1 dl vitt vin
2 matskedar koncentrerad kycklingfond
persilja till serveringen
Så här gör du:
Skala löken och skär den i riktigt tunna skivor.
Skär laxen i ungefär tunna skivor. Salta och peppra dem.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. vänd laxen i oljan. Ta sedan laxen ur pannan. Torka bort överbliven olja med lite hushållspapper.
Hetta upp smöret i stekpannan och stek löken så att den blir mjuk, men inte får färg. Lägg i svampen och stek tillsammans till dess att svampen släpper vätska. Häll i vinet, sojan och buljongen och låt koka samman i fem minuter. Tillsätt grädden i omgångar och låt koka samman och reducera till ca hälften. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan pepparroten. Vänd runt och lägg sist i laxskivorna.
Under tiden kokar du pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på paketet. Häll av vattnet och låt pastan ånga bort en stund.
Häll såsen över pastan och vänd runt några gånger och låt vila i ett par minuter. Vänd då och då. Servera sedan genast med lite persilja.