Konjaksmarinerad matjessill
Detta är en klassiker som är ett måste om det ska serveras sill. Sillen är enkel att göra eftersom det bara ska tillsättas konjak över natten. Serveringen kommer att ge dig en alldeles sällsam upplevelse.
Detta behöver du till fyra:
4 matjesfiléer utan spad
12 cl konjak eller mörk rom
1 dl vitt vin
4 medelstora färska potatisar med skalen på
1 dl finhackad gräslök
4 hårdkokta kalla skivade ägg
1 dl brynt varmt smör
4 skivor kavring eller mörkt rågbröd
Så här gör du:
Någon dag (kan vara flera dagar) innan serveringen öppnar du matjesburken med de hela filéerna och häller av spadet och häller på konjaken plus vinet. Behövs det mer vätska för att täcka så häll på lite mer vin. Låt stå täckt med folie kallt minst över natten. Koka potatisen så att de blir mjuka. Kyl dem direkt i iskallt vatten.
Lägg brödskivorna på var sin tallrik. Lägg den skivade kalla potatisen på brödet. Placera den hela sillfilén på potatisen. Lägg det skivade ägget på sillen och strö generöst med gräslök över ägget. Häll långsamt det varma brynta smöret över gräslöken så att det rinner ner via ägg och sill och stannar i potatisen. Det blir sällsamt och sällsynt gott. Ett absolut måste.